Hoe kun je ingegroeide nagels voorkomen en behandelen?

25 september 2018
Hoewel ingegroeide nagels het meest voorkomen bij teennagels, kan het ook optreden bij vingernagels. Het is noodzakelijk om ze recht te knippen, zodat meerdere problemen vermeden worden.

Ingegroeide nagels zijn erg pijnlijk. Ze kunnen ervoor zorgen dat een gewone dag een echte nachtmerrie wordt, als we moeten lopen of strakke schoenen moeten dragen. Hoewel vooral ingegroeide teennagels redelijk veel voorkomen, kunnen we ook ingegroeide vingernagels krijgen, waardoor het lastig wordt om met gemak voorwerpen vast te pakken.

In dit artikel leggen we je uit hoe je ingegroeide nagels kan voorkomen.

Ingegroeide nagels: hoe ontstaan ze?

De nagels spelen een belangrijke rol, omdat ze een beschermende laag zijn die bacteriën tegenhoudt die het lichaam binnen willen komen.

We moeten ze niet alleen vanwege esthetische redenen knippen. Het is ook noodzakelijk dat we ze in een goede conditie houden in het belang van onze gezondheid en hygiëne. Daarom is het erg belangrijk dat je weet dat als je je nagels op een verkeerde manier knipt, dit vele problemen kan veroorzaken (waaronder ingegroeide nagels). 

Als we daarbij nog eens strakke schoenen of schoenen met spitse neuzen dragen, dan kan het probleem nog erger worden. Het kan zelfs zo pijnlijk worden, dat we aan niets anders meer kunnen denken.

Ingegroeide nagels zijn niet alleen pijnlijk, maar veroorzaken ook roodheid en een ontsteking van het gebied rond de vinger of de teen. Dat is een gevolg van de druk. In extremere gevallen kan er zelfs etter verschijnen.

Lees ook: Zes problemen die een verstoorde darmflora kan veroorzaken

Knip je nagels op de juiste manier, zodat ze niet ingroeien

Handen met goed geknipte nagels

Als we gevoelig zijn voor ingegroeide nagels, dan moeten we veel aandacht besteden aan hoe we onze nagels knippen. We kunnen hulp vragen van een deskundige of erg voorzichtig zijn als we ze zelf knippen. Dit is nodig om te voorkomen dat we nog meer pijn veroorzaken.

Neem de tijd en maak een dagdeel vrij om thuis je nagels een volledige behandeling te geven.

Wat heb je nodig?

 • Exfoliërende zeep
 • Een nagelriemverzachter
 • Nagelknipper voor rechte nagels
 • Kartonnen nagelvijl
 • Tandenstoker

Wat moet je doen?

 • Voor je begint, raden we aan om je voeten in lauw water te weken. Je kan wat lavendelbloemen, eucalyptus, Epsomzout of om het even wat in je opkomt, toevoegen. Week je voeten gedurende ongeveer vijftien minuten, zodat je nagels zacht zijn en het makkelijker is om ze te knippen.
 • Vervolgens exfolieer je de voeten goed (doe dit vooral voor de hielen) en geef je je voeten een massage. Vergeet niet om ze daarna af te spoelen, en droog ze goed af met een zachte handdoek.
 • Gebruik dan de nagelriemverzachter om de nagelriem en het gebied rond de nagel te verzachten. Verwijder overtollige huid bijvoorbeeld met een tandenstoker.
 • Knip je nagels recht, zodat ze vierkant zijn. Je kan de vijl gebruiken om hierbij te helpen.

Knip je nagels niet te kort in de hoeken. Dit kan de kans op ingegroeide nagels vergroten.

Gebruik de techniek met het watje om ingegroeide nagels te behandelen

Ingegroeide nagels behandelen met een watje

Wanneer we last hebben van ingegroeide nagels en niet naar een podoloog kunnen, dan zijn er enkele huisremedies die echt kunnen helpen. Een van die technieken is bijvoorbeeld de methode met het watje.

Eerst moet je je voeten goed weken in warm water met een handvol Epsomzout. Probeer het water zo warm te maken als je kan verdragen. Doe dit gedurende vijftien minuten. Dit zal niet alleen de nagels zachter maken, maar helpt ook om infecties te voorkomen.

Wat heb je nodig?

 • Een bolletje watten
 • Een pincet
 • Nagelknipper of -schaar
 • Antibacteriële zalf
 • Een verband

Wat moet je doen?

 • Knip de nagels in een rechte lijn zonder scherpe punten, dichtbij de rand van de nagel.
 • Til met de pincet voorzichtig de ingegroeide nagel op en plaats daar het watje onder.
 • Druk er dan lichtjes op, zodat het watje er niet onderuit komt en knip de overtollige watten die over de teen uitsteken weg.
 • Breng de zalf of crème aan om infecties te voorkomen en bind er dan zo strak mogelijk het verband omheen.
 • Probeer om de volgende dagen geen erg strakke schoenen of kousen te dragen.
 • Verwissel de watten elke dag of om de dag.

Huisremedies voor ingegroeide nagels

Naast de juiste manier om je nagels te knippen of de techniek met het watje, bestaan er nog andere erg doeltreffende huismiddeltjes die je bij dit probleem kunnen helpen.

Water met een jodiumoplossing

Dit kan je elke dag doen wanneer je thuis komt van je werk. Doe je schoenen uit en week je voeten in een badje met lauw water en een hoeveelheid povidonjodium. Deze medicatie is een krachtig antimicrobieel middel dat schimmels en andere infecties bestrijdt en dat voorkomt dat er etter verschijnt onder de ingegroeide nagel.

Een schijfje citroen

Het zuur in deze citrusvrucht bestrijdt infecties en kan helpen om de nagels klaar te maken om te knippen.

 • Snijd een schijfje citroen en leg het op de aangetaste nagel.
 • Wikkel het in een verband en laat dit een nachtje zitten.

Etherische oliën

Etherische olie in flesje met bloemen

Oliën zijn goed om de huid te hydrateren en te verzachten. Bovendien verminderen ze de druk van de nagel op het vlees wanneer je bepaalde soorten schoenen draagt.

We raden tea tree olie (die is antibacterieel en schimmelwerend) en babyolie (deze olie ruikt ook lekker) aan.

Pleisters

Je kan de druk die de nagel uitoefent op de huid verminderen door de nagel wat achteruit te trekken met plakband of een pleister. Wanneer de streek minder rood is en de ontsteking vermindert, dan kan je de nagel knippen.

We raden ook dit artikel aan: Zout gebruiken als schoonheidsbehandeling

Hoe voorkom je ingegroeide nagels?

Het is altijd noodzakelijk dat je je nagels verzorgt, ook als je niet gevoelig bent voor ingegroeide nagels. Het in goede conditie houden van de nagels is geen ingewikkelde taak en het kost niet veel geld. Als we het op een consequente manier doen, dan kunnen we het thuis zelf doen.

Het is erg belangrijk dat je het juiste materiaal hebt en dat je echt voorzichtig bent. We raden je ook aan je nagels kort en recht te houden. Zo voorkom je dat ze ingroeien. Je moet ze ongeveer elke drie weken knippen, of elke maand.

Onthoud ook dat je jezelf geen pedicure mag geven wanneer je een ingegroeide nagel hebt, want je kan het erger maken.

Het eerste wat je moet doen, is de zwelling en de infectie verminderen. In de periode die nodig is om de ontsteking te laten genezen, draag je ruime schoenen om pijn te vermijden en te voorkomen dat de nagel nog meer ingegroeid raakt.

Draag alleen schoenen als het moet. Loop thuis op blote voeten of draag schoenen die je tenen onbedekt laten.