Kalknagels schimmelnagels

Schimmelnagels, ook wel kalknagels of mycosenagel genoemd, zijn nagels die met een schimmel geïnfecteerd zijn. Je hebt dan een schimmelinfectie in je nagel. Schimmels zitten op veel plekken in je leefongeving en zijn daardoor bij iedereen op de huid aanwezig. Meestal is dit geen probleem pas als de schimmel je huid of nagels binnendringt en zich uitbreidt heb je een schimmelinfectie. 

Schimmelnagels ontstaan door dezelfde schimmels die ook een voetschimmel kunnen veroorzaken, zogeheten dermatofyten. Deze schimmels bevinden zich in vochtige omgevingen zoals douche- en badruimte zwembaden en sauna’s. Omdat deze ruimtes door meer mensen worden gebruikt is het via deze ruimtes mogelijk om de schimmels van de ene op de andere persoon overgedragen. Ook is het mogelijk om je zelf verder te besmetten zodat de schimmel zich uitbreid over meerdere nagels. Het is daarom verstandig dat je niet te lang met een voetschimmel of een schimmelnagel blijft lopen.

Ouderen, mensen met diabetes, mensen die antibiotica gebruiken, mensen met een met verminderde weerstand door ziekte zijn gevoeliger voor schimmelinfecties. Onder een kunstnagel of een gellak kan ook een schimmel ontstaan. Een verstoorde zuurgraad (pH-waarde) in het lichaam of gescheurde, beschadigde nagels zijn een ook broedplaatsen voor schimmels die kalk- schimmel- mycosenagels kunnen veroorzaken.

Hoe herken je een Kalknagel
Een schimmelnagel is aan het begin geelwit van kleur, de verkleuring begint meestal aan één van de randen van de nagel. Als je de nagel niet behandeld zal deze later geel/bruin kunnen verkleuren. Ook kan de nagel brokkelig en dik worden door dat de schimmel de keratine uit de nagel opeet. In een later stadium kan je nagel zelfs helemaal of gedeeltelijk loslaten. Dit is niet alleen hinderlijk, maar het kan ook veel pijn doen.

Meestal kun je aan deze kenmerken de kalk- schimmel- mycosenagels herkennen. Maar er zijn ook ander nagelaandoeningen die heel erg hier op lijken. Daarom is het beter om eerst te testen voor je aan de behandeling begint. Bij mij in de praktijk heb de FungiCheck een professionele test die in 10min een uitslag geeft die 97% nauwkeurig is. Dit is nauwkeuriger dan onder en microscoop, kweek of PCR test. Door zeker te weten dat het een mycose- schimmel- kalknagel is kan er een gedegen behandeling worden uitgevoerd.

Denkt je dat je een schimmelnagel kalknagel hebt maakt dan een afspraak voor een FungCheck daarna maak ik samen met u een behandelplan.